fbpx

Cum să-ți amenajezi balconul ca un designer de interior

Vrei să iți transformi balconul într-un spațiu ideal pentru relaxare, desprins parcă din povești? Nu e nevoie să apelezi la un profesionist deoarece poți chiar tu să devii unul, urmând câțiva pași simpli. Descoperă în următorul articol care sunt pașii pentru a iți transforma balconul într-o oază de relaxare, fără să cheltuiești o avere.

Dintre toate încăperile dintr-o locuință, balconul are tendința de a rămâne pe ultimul loc pe lista priorităților, fie din cauza bugetului limitat, fie din cauza falsei impresii că acest spațiu nu are o utilitate anume. Deseori ajungem să neglijăm complet balconul apartamentului nostru și acesta ajunge să devină un spațiu de depozitare pentru lucrurile pe care nu le folosim niciodată. Îți voi arăta în cele ce urmează cum poți să-ți amenajezi balconul indiferent de dimensiunile și caracteristicile sale, astfel încât acesta să-și redobândească locul de onoare printre încăperile din casa ta și să-ți servească ca spațiu de destindere și relaxare. Să începem!

Amenajarea în funcție de tipul balconului

Atunci când începem un proiect de amenajare a balconului unui apartament, este foarte important să luăm în calcul tipul balconului: deschis sau înschis.

Balconul deschis

Acest tip de balcon este una dintre cele mai des intalnite forme de structurare ale unui astfel de spatiu și, deși vine cu câteva reguli suplimentare de care trebuie să ținem cont, este destul de ușor de amenajat. Dacă în perioada anotimpurilor calde va fi un loc numai bun pentru a iți bea cafeaua dimineața sau pentru a te relaxa privind apusul, odata cu venirea toamnei si mai ales in timpul iernii s-ar putea să îți dea bătăi de cap păstrarea curățeniei pe balcon, precum și protejarea corpurilor de mobilier existente sau a altor decoratiuni.

Din acest motiv, dacă balconul locuintei tale este deschis, alege mobilier din materiale rezistente la intemperii, precum metalele, sticla sau plasticul. Dacă totuși preferi lemn, alege materiale de calitate și ai grijă la întreținerea acestora în timp deoarece lemnul necesită tratarea periodică cu un lac special. În ceea ce privește pardoseala, ia în calcul faptul că balconul tău va fi expus precipitațiilor de-a lungul anului, astfel că gresia reprezintă varianta ideală pentru a te bucura de beneficiile terasei deschise fără prea multe bătăi de cap.

Găsești aici o varietate de modele de gresie de exterior din care să alegi! De la gresie porțelanată, cu aspect rustic, de piatră, antracit, chiar și cu aspect de lemn, astfel că, indiferent de stilul pe care îl preferi, vei găsi un model care să se potrivească perfect.

Măsuțe potrivite pentru un balcon deschis

Balconul închis

În cazul în care ai un balcon închis, nu trebuie decât să te gândești la utilitatea pe care vrei să i-o dai, neexistând dificultăți deosebite de amenajare.

Astfel, în situația în care dorești ca balconul să devină o extensie a casei tale, ai grijă să păstrezi același registru stilistic și cromatic pentru a crea un cadru unitar și armonios. Dacă dorești un spațiu suplimentar de depozitare, poți alege să montezi rafturi ori dulapuri în funcție de obiectele pe care dorești să le păstrezi în acest loc, mobila fiind protejată de intemperii.

Poți să creezi un spațiu deosebit pentru relaxare adăugând o bancuță pentru citit, perne confortabile și un balansoar. Uite, spre exemplu, această bancă, pe lângă aspectul deosebit, prezintă și un spațiu de depozitare foarte util în care îți poți pune cărțile aflate pe lista de citit, perne și o pătură pentru mai mult confort.

Astfel cum poți observa, în cazul balconului închis lipsa intemperiilor reprezintă un mare avantaj. Ai posibilitatea de a utiliza orice fel de materiale, obiecte de mobilier și orice tip de pardoseală, limitele fiind determinate doar de utilitatea dorită pentru acest spațiu și stilul ales.

Mobilier pentru un balcon închis

Amenajarea în funcție de dimensiunea balconului

Spațiul disponibil reprezintă un factor determinant pentru amenajarea oricărui spațiu, iar balconul nu face excepție. Din păcate, majoritatea dintre noi, posesori de balcoane de apartament, trebuie să ne mulțumim cu un un spațiu mic spre mediu. Este important să ai în vedere respectararea unei proprorții corecte între diferitele obiectele de mobilier și decor de care dorești să le achiziționezi și suprafața disponibilă și să eviți să încarci excesiv balconul.

Balconul mic

Dacă balconul tău nu are o suprafață foarte generoasă, nu te descuraja! Gândește-te la imaginile cu balcoane chic din marile capitale ale lumii precum New York sau Paris. Cu puțină imaginație și fără prea mult efort, îți poți amenaja și tu propriul colțișor cosmopolit.

Încearcă să păstrezi doar elementele esențiale și construiește în jurul unui punct central. Spre exemplu, un spațiu pentru savurarea cafelei dimineața alături de un croissant, dar unde te poți bucura și de un pahar de vin la apus. Așează așadar o măsuță și două scaune, alegând materialele în funcție de tipul balconului după cum ți-am arătat. Opțional, poți adăuga apoi un mic corp pentru depozitare, doar dacă spațiul îți permite. Pentru atmosferă, îți recomand să adaugi și câteva plante, naturale sau artificiale, în funcție de abilitățile tale în horticultură. Un măslin în ghiveci poate fi o opțiune care să aducă un suflu de vacanță în balconul tău.

Plante naturale sau artificiale pentru balcon

Balconul mare

Dacă te numeri printre norocoșii care se bucură de o suprafață generoasă a balconului nu ar trebui să te confrunți cu dificultăți prea mari în ceea ce privește amenajarea acestuia, însă ar trebui să ții cont, totusi, de anumite criterii, precum tipul balconului, stilul de amenajare dorit, dar și nevoile tale în ceea ce privește folosirea acestui spațiu.

Evită să cazi în capcana supra-amenajării chiar dacă ești tentat să folosești acest balcon și pentru depozitare, relaxare și sport și dorești desigur să îți construiești și o micro grădină din care să culegi propriile roșii.

Dacă balconul tău este deschis, îți sugerez să îl transformi într-un spațiu de relaxare și, pe lângă o măsuță cu scaune, să adaugi și un balansoar sau un leagăn suspendat. Folosește-te de plante pentru a crea un spațiu verde energizant și plusează cu o fântână arteziană. Îți garantez că sunetul apei curgătoare alături de o limonadă rece te vor face să uiți de stresul de la birou acumulat în timpul zilei!

Folosește-te de câteva pernuțe colorate decorative pentru a crea senzația de intimitate și nu uita să adaugi și o ghirlandă luminoasă pentru o atmosferă romantică.

Dacă vrei să amenajezi un balcon mare și închis, acesta este potrivit atât pentru depozitare, cât și pentru a crea un spațiu boem, desprins din revistele de design interior, astfel încât să beneficiezi de o dublă utilizare a acestuia. Nu te teme să folosești diverse culori și texturi, dar încearcă să respecți stilul general al întregului apartament.

Acum că știi care sunt elementele esențiale în amenajarea unui balcon de apartament, sper că te-am inspirat să dai o a doua șansă și să reîmprospătezi acest spațiu și sunt curioasă cum vei alege să o faci.

Fotografiile care se regăsesc în acest articol au fost preluate din mai multe surse:

  • www.pinterest.com
  • www.homemydesign.com
  • www.suishagoya.net
  • www.yandex.ru
  • www.yandex.ua
  • www.espazium.ch

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Haine si Incaltaminte customizate pe stilul tau - StylePick.ro
Logo