fbpx

3 pași pentru organizarea eficientă a meselor și a bugetului

Ți se întâmplă frecvent să mergi la supermarket de mai multe ori într-o săptămână, să cheltuiești de fiecare dată mai mult decât ți-ai propus și, deși ai plecat cu plasele pline, să te tot lovești de întrebarea: ”ce mâncăm azi”? Este un scenariu cunoscut de majoritatea românilor și cauza principală a risipei alimentare care ne erodează atât bugetul, cât și sănătatea.

Potrivit declarației vicepreședintelui Asociației ”Banca pentru alimente”,Gabriela Vereş, românii aruncă în fiecare zi în jur de 6.000 de tone de alimente, echivalentul a 300 de camioane pline cu mâncare, în timp ce 4,5 milioane de persoane trăiesc la limita sărăciei, realitate existentă la nivelul anului 2021.

Conform estimării specialiștilor ONU, în fiecare an românii aruncă la gunoi o cantitate de 1,35 de milioane de tone de hrană. E vorba doar de alimentele sau mâncarea gătită ce sunt aruncate din gospodăriile românilor, fără a fi luate în considerare și deșeurile alimentare rezultate din comerț sau HoReCa. Așadar, România se situează la media clasamentului european în ceea ce privește cantitatea de alimente pe care o aruncă, mai reiese din studiul publicat de ONU.

Aproximativ 70 de kilograme de alimente pe cap de locuitor ce ajung anual la pubelă, la fel ca și în alte țări vecine, respectv Cehia, Slovacia, Bulgaria și Republica Moldova.

Având în vedere că, din punct de vedere economic, contextul nu este cel mai favorabil și există tot mai multă preocupare vis-a-vis de reducerea cheltuielilor, vă propun în cele ce urmează 3 sfaturi simple pentru a vă organiza mai bine meniul săptămânal, a reduce risipa alimentară și a vă eficientiza cheltuielile. În plus, cu puțină organizare, veți reuși să obțineți și un stil de viață sănătos. Să începem!

Planifică un meniu săptămânal

Acesta este primul pas și, deși presupune cel mai mult timp investit, este și cel mai important. Planificând în avans un meniu pentru săptămâna ce urmează vei reuși să ai o imagine de ansamblu asupra alimentelor pe care tu și familia ta le veți consuma în următoarele zile, reușind în acest mod să aduci și puțină diversitate. De câte ori nu ți s-a întâmplat să rămâi blocat în cele 3 rețete pe care le știi și pe care le-ai tot pregătit de-a lungul timpului și, fără să îți dai seama, realizezi că în ultimele luni de zile ai mancat aceleași lucruri?

Planificarea te va face mai conștient de ceea ce consumi și mai dornic de a încerca rețete noi. De asemenea, vei obține și o listă de ingrediente de care vei avea nevoie în săptămâna respectivă.

Pentru o planificare eficientă, îți recomand ca mai întâi să verifici conținutul frigiderului, a cămării și a sertarelor din bucătărie și notează-ți sau reține ce produse ai. Foarte important, reține produsele ale căror termen de valabilitate se apropie de final, fructele și legumele perisabile. Acum că ai un punct de plecare reprezentat de produsele deja disponibile în casa ta, respectiv cele care trebuie folosite într-un timp cât mai scurt, încearcă să îți imaginezi cateva rețete în funcție de acestea.

Spre exemplu, să presupunem că în sertarul de legume din frigider ai câțiva morcovi mai moi, un dovlecel, o țelină și câteva ciuperci care nu mai sunt în cea mai grozavă stare. Verifici congelatorul și constați că ai mazăre congelată și fasole verde. Pe mine aceste ingrediente mă duc cu gândul la o supă minestrone, un fel de mâncare cu specific italienesc care se prepară foarte ușor și în care poți folosi cât de multe legume dorești și practic orice ai la îndemână.

Dacă mai adaugi și o coajă de parmezan pentru aromă și o mână de orez sau paste uitate într-un colț al cămării îți promit că va ieși o nebunie de supă pe care o vei putea folosi ca prânz pentru două zile din săptămână!

Procedează în același fel pentru fiecare zi a săptămânii, ținând cont de numărul de mese pe care tu și familia ta urmează să le consumați acasă, precum și de evenimentele sau serile mai speciale. Folosește-te de internet pentru inspirație, caută pe Google sau pe Pinterest, ori utilizează varianta clasică și răsfoiește o carte de bucate, dar întotdeauna pleacă de la ingredientele pe care le ai deja către rețete și nu invers. Notează meniul pe care l-ai stabilit pentru fiecare zi a săptămânii într-un planificator pe care îl poți prinde pe frigider la vedere, sau o agendă.

Concepe o listă de cumpărături

Pornind de la meniul pe care tocmai ți l-ai configurat, va fi floare la ureche să îți întocmești lista de cumpărături. Pur și simplu ia fiecare rețetă în parte și notează produsele de care ai nevoie și pe care nu le ai deja în casă. Eu prefer să îmi organizez lista de cumpărături pe categorii fapt ce mă ajută să rămân concentrată atunci când ajung la cumpărături, să eficientizez timpul petrecut în magazin și să nu fiu tentată să cumpăr alte produse care nu se găsesc pe listă.

Îți recomand să procedezi la fel și să împarți lista în următoarele categorii: legume și fructe, brutărie-patiserie, ouă și lactate, carne și pește, produse congelate, snacksuri și întreținere casă. De regulă, produsele din fiecare categorie sunt așezate în aceeași zonă a magazinului ceea ce va eficientiza procesul de cumpărare.

Simplul fapt că vei fi înarmată cu o listă de cumpărături îți va modifica comportamentul de consumator în așa manieră încât să te ferești de achizițiile impulsive și chiar să te ții de listă. Vei economisi foarte mult timp pentru că nu te vei mai învârti în cerc în magazin având toate opțiunile deschise, iar bugetul tău îți va fi recunoscător.

Fă-ți cumpărăturile online

În ultima perioadă am preferat această variantă deoarece am constatat că este cea mai eficientă pentru reducerea costurilor și a timpului consumat de cumpărăturile săptămânale. În plus, am posibilitatea de a profita de reduceri speciale, de a compara prețurile produselor și de a alege varianta ideală pentru mine și familia mea.

Sunt sigură că respect lista datorită motorului de căutare care mă duce direct la produsul dorit și finalizez operațiunea într-o clipită. În acest mod, pe lângă faptul că economisesc bani și timp, mă bucur și de alte activități mai plăcute și relaxante alături de familia mea în timp ce imi sunt livrate cumpărăturile la usă.

Pe emag ai livrarea gratuită și reduceri suplimentare dacă îți faci un abonament Genius și ai acces la mii de produse de băcănie, băuturi, îngrijire casă, copii. În plus, dacă locuiești în București sau Ilfov, ai acces și la aplicația Freshful pentru produsele proaspete. Poți comanda conservele de ton, sosul de roșii și pastele pentru cina de vineri, precum și scutecele pentru bebe și un mop nou, fără să faci niciun efort.

Te invit să urmezi acești pași si să reduci risipa alimentară, să cheltuiești mai puțin și să mănânci mai sănătos!

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Haine si Incaltaminte customizate pe stilul tau - StylePick.ro
Logo